top of page
Benieuwd hoe wij de nestperiode aanpakken?
Vaccinatiespuitje
Puppytestformulier
Hondenbuggy
Zon
Verhuiswagen
Hondenvoeding
Knuffelbeer
Huis

De eerste weken na de geboorte zijn enorm belangrijk. Pupjes leren zich hierin ontwikkelen binnen de veilige omgeving van het nest. 

De socialisatie- en gewenningsfase gaat van start van zodra pups 3 weken oud zijn, vanaf dan zijn de verschillende zintuigen volledig werkzaam en kunnen pupjes verschillende prikkels en situaties ten volle inprenten. De basis van hun verdere leven wordt dus voor een groot deel gelegd bij de fokker. 

             Onze pups worden in huis geboren, deze eerste weken leven ze letterlijk tussen ons salon en de eettafel. Hierdoor komen ze vanaf het begin in contact met allerlei huiselijke geluiden zoals de stofzuiger, TV, vaatwasmachine, mixer, deurbel enz. Desondanks ​is dit een rustige plaats in huis. Bezoek en drukte houden laten we de eerste weken niet toe in huis zodat moeder en pups in alle rust met elkaar kunnen doorbrengen​.

              Wanneer de pupjes 2 weken oud zijn, beginnen ze over te gaan van kruipen naar wankele stapjes. Van zodra ze kunnen stappen, breiden we de werpkist uit met een aansluitende puppyren. Hierin voorzien we verschillende soorten speelgoed en knuffels. Maar ook andere zaken worden toegevoegd aan de puppyren zoals verschillende voorwerpen, ondergronden en structuren, speelgoed met geluiden enz.

             Vanaf de leeftijd van 3,5 weken krijgen de pups naast moedermelk vaste voeding bij. We starten met KVV van het merk Energique.

             Van zodra de puppy’s 4 weken zijn, verhuizen ze naar een grotere ren in een ruimte die grenst aan onze woonkamer. 

We zien rond deze leeftijd ook dat de pups steeds verder en verder van de slaapplaats gaan plassen en zich gaan ontlasten. Dit is zeer natuurlijk gedrag voor pups. Dit gedrag stimuleren we door een kattenbak, gevuld met houtkorrels, te plaatsen in de hoek van de puppyren. Al vrij snel zien we dat de pups meer en meer naar de bak gaan voor het doen van hun behoefte. Op deze manier krijgen ze al een eerste idee van zindelijkheid, nl 'ergens' heen gaan voor het doen van de behoefte. 

             Vanaf 5 weken gaan de pups enkele keren per dag naar buiten. Ook hier wordt de zindelijkheidstraining verder gestimuleerd. Ondertussen krijgen de pups ook prikkels mee van buiten, wat goed is voor hun mentale ontwikkeling. Indien het weer het toe laat, gaan ze overdag ook vaak enkele uurtjes in de buitenren. Ook daar komen ze in contact met verschillende prikkels. Ook doen we regelmatig een wandeling door onze stallen, zo komen ze in contact met paarden.

​             Rond de leeftijd van 6 weken, nemen we de pups per 2 of per 3 mee op wandeling... in de buggy. Vanuit de buggy kunnen ze met 1 of 2 broertjes of zusjes nog wat meer van de wereld verkennen zonder dat ze hierbij angstig hoeven te zijn. De buggy biedt nl. een veilige plek voor de puppy's. Tijdens dergelijke wandeling komen ze op een rustige manier in contact met verkeer zoals auto's, brommers en fietsers. Ook zien ze koeien in de weiden of kippen en andere dieren in de buurt. We beginnen hiermee steeds dicht bij het huis en breiden onze wandelingen steeds een klein beetje verder uit.​

              Ook krijgen ze rond deze leeftijd hun eerste vaccinatie tegen hondenziekte, parvovirus en hepatitis. Ze worden dan ook gechiptOntworming wordt gegeven op de leeftijd van 2, 4, 6 en 8 weken. 

 

             De pups leggen een puppytest af wanneer ze 7 weken zijn. De resultaten van de puppytest worden samen gelegd met de observaties gedurende de nestperiode. Dit, samen met de karakteristieken van de gezinnen, bepalen welke puppy naar welk gezin zal gaan.

bottom of page